Primăvara, pe ruta Baia Mare – Târgu Lăpuș, solul pădurii de foioase este îmbrăcat într-o pătură verde și înmiresmată, semn că amatorii de leurdă își fac provizii. Pentru a proteja această plantă, este recomandat să recoltăm doar frunzele și să evităm smulgerea cu bulbi. Leurda a fost folosită încă din antichitate, fiind recunoscută pentru proprietățile sale benefice. Aceasta conține nutrienți precum sulfură de alil, vitamine, uleiuri esențiale și săruri minerale, având efecte detoxifiante, antivirale, antiinflamatorii, fiind utilă în diverse afecțiuni. Leurda poate fi folosită atât intern, pentru beneficiile sale asupra sănătății generale, cât și extern, pentru ameliorarea simptomelor cutanate sau reumatice. Cu toate acestea, persoanele cu stomac sensibil ar trebui să consume leurda cu precauție, iar în perioada alăptării este contraindicat consumul acestei plante, deoarece poate influența gustul laptelui matern.
Citeste articol integral
Sursa & Foto Credit- “ziaruldemaramures.ro”
Notă pentru publicații: Știrile sunt preluate automat din feed-ul Google News sau în urma unor acorduri scrise cu publicațiile. După cum observați, este specificată sursa, creditul foto și linkul către articolul integral. Dacă doriți ca articolele dumneavoastră să nu mai fie preluate, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail de mai jos, și le vom întrerupe imediat.
Reclamatii & Reporturi Stiri
contact: medialux85@gmail.com
Cititi Termeni si Conditii